Δείτα τα όλα

Ποιοτικά και φρέσκα τρόφιμα: Τι να προσέχουμε, τί να αποφεύγουμε

Για μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή πρέπει να επιλέγετε προϊόντα ποιοτικά και φρέσκα, καθώς αυτά είναι πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Τα θρεπτικά συστατικά και κυρίως οι βιταμίνες, είναι αρκετά εύθραυστες και χάνονται γρήγορα, όταν εκτεθούν σε θερμότητα, αέρα ή νερό. Αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να αγοράζετε τα τρόφιμα σε μικρές ποσότητες και να τα αποθηκεύετε σε καλή κατάσταση.

Το κρέας και τα ψάρια πρέπει να είναι απόλυτα φρέσκα όταν τα αγοράζετε. Τα κομμάτια του κρέατος πρέπει να είναι γυαλιστερά, με σφικτή σάρκα, χωρίς ίχνη οξείδωσης (για το κόκκινο κρέας).

Η φρεσκάδα των ψαριών αναγνωρίζεται από τα λαμπερά μάτια τους, τη σφιχτή σάρκα και το δέρμα τους, αλλά και από τα βράγχια των ψαριών που πρέπει να είναι κατακόκκινα.

Τα φρούτα και τα λαχανικά πρέπει να είναι εποχιακά. Η συγκέντρωση των βιταμινών και των ανόργανων στοιχείων είναι μεγαλύτερη, όταν τα αγοράζετε την εποχή που ευδοκιμούν. Τότε μόνο τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν όμορφο, έντονο χρώμα και γεμάτη γεύση. Θα πρέπει να επιλέγετε τα φρούτα και τα λαχανικά σε άριστη κατάσταση και να μην είναι καθόλου ‘μαραμένα’. Καλύτερα να αγοράζετε σε μικρές ποσότητες κάθε δύο ή τρεις ημέρες, ώστε να τα καταναλώνετε άμεσα. Σημειώνουμε, ότι μερικά φρούτα και λαχανικά (π.χ.  πιπέρι, μήλο, πορτοκάλι, λεμόνι, κ.λπ.) επικαλύπτονται με ένα στρώμα κεριού, το οποίο είναι βρώσιμο. Το κερί μπορεί να βελτιώσει την εμφάνιση και την αντοχή τους, ενώ εμποδίζει την αφυδάτωση των προϊόντων. Τα προϊόντα της βιολογικής καλλιέργειας όμως, δεν καλύπτονται από κερί.

Η ετικέτα «ΑΒ» χρησιμοποιείται για να περιγράψει τα προϊόντα της βιολογικής καλλιέργειας,  πιστοποιώντας ότι ο παραγωγός είναι σύμφωνος με τις προδιαγραφές που απαγορεύουν τη χρήση των συνθετικών χημικών ουσιών στα προϊόντα αυτά. Η βιολογική γεωργία είναι αναμφισβήτητα επωφελής για το περιβάλλον (βιοποικιλότητα, τη βιωσιμότητα των αγροτικών οικοσυστημάτων), αλλά και για τον ίδιο μας τον οργανισμό, καθώς τα προϊόντα αυτά είναι πιο πλούσια σε βιταμίνες απ’ ότι τα προϊόντα της εντατικής γεωργίας.

Οι συσκευασίες των κατεψυγμένων τροφίμων πρέπει να είναι στεγνές και χωρίς καμία παραμόρφωση. Τα κατεψυγμένα προϊόντα είναι καλύτερο να τα αποθηκεύσετε σε μια δροσερή τσάντα ψύξης ή να τα αγοράσετε προς το τέλος των αγορών σας.

Η προθεσμία για τη βέλτιστη χρήση (BBD) που καθορίζεται στη συσκευασία με την ένδειξη «καταναλώνετε το προϊόν κατά προτίμηση πριν από … ” συμπληρώνεται από την ημέρα και το μήνα, ή το μήνα και το έτος ή μόνο από το έτος, σύμφωνα με την αντοχή του προϊόντος. Μόλις παρέλθει η ημερομηνία αυτή, τα εν λόγω προϊόντα (κονσέρβες, κατεψυγμένα, τα δημητριακά, τα ζυμαρικά, το ρύζι, τα καρυκεύματα, κλπ..) μπορούν να καταναλωθούν σε σύντομο διάστημα, χωρίς πραγματικό κίνδυνο για την υγεία, αλλά θα χάσουν μερικές φορές το σύνολο ή μέρος των θρεπτικών τους ιδιοτήτων.

Η προθεσμία κατανάλωσης (DLC) , που καθορίζεται στη συσκευασία με την ένδειξη “να καταναλωθούν μέχρι/έως … ”και συμπληρώνεται από την ημέρα και το μήνα, ισχύει για τα νωπά προϊόντα (βούτυρο, μαργαρίνη, γιαούρτι, κρέμα γάλακτος, φρέσκα πιάτα, κτλ..), τα οποία πρέπει να καταναλώνονται πριν από την υποχρεωτική ημερομηνία αναγραφής.

Η ημερομηνία συνιστώμενης πρόσληψης (DCR ), αφορά κυρίως τα αυγά της κατηγορίας Α, πρέπει να είναι με τη μορφή των λέξεων «ανάλωση κατά προτίμηση πριν από … ”και ακολουθεί ο μήνας και η ημέρα στη συσκευασία ή στην περιοχή των αυγών που πωλούνται χύμα. Η ένδειξη «extra» ή «extra φρέσκα» καλύπτει μόνο τα πιο φρέσκα αυγά της ημέρας. Προτιμήστε τα αυγά αποθηκευμένα σε ψυγεία, επειδή παραμένουν φρέσκα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Επίσης, να προσέχετε ένα αυγό ραγισμένο ή βρώμικο, γιατί μπορεί να είναι φορέας της σαλμονέλας και εστία μικροβίων.

Γενικότερα, ο κάθε παραγωγός πρέπει να προσδιορίζει, κατά φθίνουσα σειρά σπουδαιότητας, τον κατάλογο των συστατικών που έχει το προϊόν, συμπεριλαμβανομένων και των προσθέτων συστατικών. Όλες οι διαιτητικές ή διατροφικές ιδιαιτερότητες πρέπει να αναφέρονται στην συσκευασία (η ενέργεια, η πρόσληψη χοληστερόλης, τα λιπαρά οξέα, κλπ..) Με αυτό τον τρόπο,  δίδεται στον καταναλωτή η δυνατότητα να συγκρίνει τις διάφορες τροφές του ίδιου τύπου και να επιλέξει την καταλληλότερη για αυτόν.

 Kitchen & Living by Casa Vogue